<<
<Ağustos 2014>
PSÇPCCP
Vizyon & Misyon

Nanoteknoloji faaliyetlerinin çok geniş bir spektruma yayılmış olması ve her bir alanda gereksinim duyulan uzmanlaşmış kadro ve spesifik ekipman ihtiyaçları nedeni ile çalışma alt gurupları belirlenmiştir. Bu sayede hem bölümler ve projeler arası sinerji sağlanacak ve hem de ülkemizin kısıtlı imkanları göz önüne alındığında gereksiz araç gereç ve yatırım harcamalarının önüne geçilmeye çalışılacaktır. Bunun yanında çalışılan konuların uygulamaya geçildiğinde yüksek yatırım maliyetleri gerektirmeyecek konular üzerine yoğunlaştırılacaktır.

Bu tarzda bir çalışmanın özellikle bölgemizde yoğun faaliyet gösteren ve belki de Türkiye ekonomisinin en önemli yapı taşlarını oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesine, desteklenmesine ve büyümesine en hızlı katkı yapabilecek bir model olduğu öngörülmektedir. Daha spesifik olarak, bu alt çalışma guruplarının özellikle nano malzeme ve nano partikül sentezi, modellemesi, nano yapılı malzeme üretimi (polimer- metal kompozit, gıda ambalaj, seramik, teknik iplik, tekstil, akıllı nano kaplamalar, nano dolgu ve katkı malzemeleri, boyalar ve akıllı ilaçlar) ve nano madde-malzeme karakterizasyonu üzerine yoğunlaşması planlanmıştır.

Nanoteknoloji tabanlı araştırma faaliyetleri diğer araştırma faaliyetlerinden kullanılan cihaz ve laboratuvar nitelikleri itibari ile büyük farklılıklar göstermektedir. Üretilen malzeme boyutlarının küçüklüğü ve yüksek kalite ve dağılımda üretilmesinin zorluğu nedeni ile bir takım spesifik şartların sağlanmasını gerektirir. Örneğin üretim ve karakterizasyon faaliyetlerinin temiz oda (clean room) tabir edilen organik ve inorganik partiküllerin HepaTM filtrasyon sistemleri ile tutulduğu özel malzemelerden inşa edilmiş ortamlarda yürütülmesi zorunludur. Bunun yanı sıra nanoteknoloji alanında kullanılan üretim ve karakterizasyon cihazlarının ve laboratuvarların ilk yatırım maliyetleri oldukça pahalıdır.

Bu nedenle bu maliyetleri üniversitemizde nanoteknoloji konusunda faaliyet gösteren yukarıdaki bölüm veya programların tek başına karşılayabilmesi mümkün değildir. Bu durum nanoteknoloji konusunda üniversitemizde yapılan çalışmaların tek elden, kurulması önerilen nanoteknoloji araştırma merkezi çatısı altında toplanmasını zaruri kılmaktadır. Böylece hem disiplinler arası bir sinerji oluşturulması ve hem de yatırım maliyetleri yüksek bu cihaz, ekipman ve laboratuvarların atıl kalması önlenerek verimliliğin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle ERÜ bünyesinde halen yürütülen nanoteknoloji araştırma projelerini tek bir merkezden ve sağlam bir alt yapı ile desteklemek ve nanoteknoloji konusunda uzman, yetişmiş eleman bulunmasına katkı sağlamak amacı ile bölgemizde ilk olarak kapsamlı bir Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (ERNAM) kurulmasına karar verilmiştir.

Merkez 14-18 kişilik disiplinler arası bir çekirdek kurucu uzman kadrodan oluşmakta olup, özellikle nanomalzemeler (nano partikül ve nano yapı sentezi, karakterizasyonu, modelleme, akıllı nano kaplamalar, seramik-polimer kompozit, ambalaj, lityum ve katı oksit yakıt pilleri, diş protezleri) ve nanoilaçlar (güdümlü, kontrollü ilaç dağıtımı, nano diş dolgu malzemeleri) üzerine bir çalışma modeli benimsemiştir.

Bu tipte bir çalışma modelinin özellikle bölgemiz ve ülkemiz küçük ve orta ölçekte şirketlerin sınırlı Ar&Ge çalışma şartları dikkate alındığında daha gerçekçi bir yaklaşım olacağı öngörülmüştür.

Bu nedenle Erciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nin (ERNAM) yaratacağı imkânların, sadece üniversitemizdeki farklı bölümlerle sınırlı kalmayıp, bölgemizde faaliyet gösteren 300’ün üzerindeki küçük ve orta ölçekteki şirketlerin nanoteknoloji tabanlı yeni ürünler geliştirerek, dünya ile rekabet edebilmelerine ve süratle büyümelerine katkı sağlaması beklenmektedir.

Adres : Erciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Araştrrma Merkezi Erciyes Universitesi Kampüsü Talas / KAYSERİ
Telefon : +90 352 437 93 21 * +90 352 207 66 66 / 13800
E-Posta : ernam@erciyes.edu.tr